bahan-bahan yang diperlukan :
|
1 cawan gula pasir |
|
1 cawan tepung gandum |
|
2 sudu kecil soda bikarbonat |
|
4 biji telur |
|
2 sudu besar mentega atau marjerin (prefer planta or pelangi or buttercup) untuk tekstur lagi cantik |
|
1 cawan air panas |
cara-caranya ialah
- Cairkan gula pasir untuk membuat gula hangus. Ratakan gula dan biarkan gula mencair dengan api yang perlahan. Jangan kacau sebab nanti ia berketul-ketul. Pastikan api perlahan, dan lihat gula tersebut cair dan menjadi warna keperang perangan.
- Barulah tuangkan air panas sedikit demi sedikit. TAPI ANDA PERLU BERHATI-HATI SUPAYA IA TAK MERECIK kerana ia akan meletup-letup.
- kacau supaya gula tersebut larut dengan air tadi. sebatikan.
- Campurkan mentega kedalam larutan gula dan air tadi . kacau sehingga tiada ketulannya. tutup api dan biarkan ia sejuk.
- Pecahkan telur dalam bekas lain , pecahkan satu persatu. kacau guna garfu je pun boleh. kacau sampai dia berbuih .macam nak buat telur dadar tu.
- Kemudian masukkan susu pekat dan kacau sehingga rata.
- masukkan pula tepung yang diayak dengan soda bikarbonat sedikit demi sedikit. Kacau rata perlahan. (tips : kalau tak nak ayak tepung pun boleh tapi kena tapis sebelum masuk dalam loyang nanti, takut ada tepung yang berketul-ketul)
- Akhir sekali, masukkan campuran (mentega,gula dan air) tadi, dan kacau rata secara perlahan. Masukkan esen vanilla dan kacau sebati.
- Panaskan loyang diatas dapur sekejap, cair kan sedikit mentega atau marjerin, angkat loyang dan sapu pada keliling loyang .lapikkan dengan kertas pembakar atau kertas minyak , kalau takde boleh guna kertas A4 yang bersih, potong ikut kesesuaian loyang masing-masing.
- Kemudian tuang adunan tadi kedalam loyang. tutup sebentar menggunakan (plastik wrap atau kain yang bersih atau pinggan ) selama 30minit atau 1 jam .
- Bila dah perap buka penutup tadi. barulah masukkan loyang tersebut ke dalam ketuhar yang telah di panaskan terlebih dahulu selama 5 minit pada suhu 160C. Bakar selama 1jam.
selamat mencuba !
✿ Ƨтσяʏ βʏ Wαnα Dє'Lαvєяяα ✿
Tiada ulasan:
Catat Ulasan