Ahad, Mei 22, 2016

RESEPI HOMEMADE KENTANG WEDGES & MAYONIS

RESEPI KENTANG WEDGES . 

BAHAN-BAHAN :
kentang (jumlah ikut awak nak banyak mana)
1 sudu besar lada hitam -di tumbuk (jadi serbuk)
tepung gandum ( saya guna 3 biji kentang , guna 4 sudu besar )
1/2 kiub ayam
garam


CARA-CARANYA :
  • cuci kentang , rendam dengan air panas selama 5minit .
  • angkat kentang dan potong bentuk wedges .jangan buang kulit .
  • rebus kentang tadi , letak kan bersama kiub ayam dan sedikit garam. (untuk nak tahu kntang tu dah boleh angkat ke belum , amik garfu .cocok kat kentang . kalau dah lembut sikit dan tak keras sgt boleh angkat . jangan biarkan kentang rebus terlalu lama.) 
  • bila dah siap rebus, angkat dan toskan.
  • letak dalam tupperware yang bertutup , kentang yang direbus tadi (setelah sejuk) . masukkan tepung dan lada hitam . tutup tupperware an goncang . biarkan selama 10 atau 15 minit. 
  • goreng kentang macam biasa.  api sederhana dan sentiasa kacau takut ia terlalu hitam .
SIAP !


RESEPI MAYONIS


BAHAN-BAHAN : 
2biji telur
1cawan minyak
2sudu besar cuka (saya guna cuka jalen)
1 sudu kecil garam

CARA-CARANYA:
  • amik blender , masukkan semua bahan diatas . blend selama 5minit.
  • amik periuk kecil atau kuali (ikut keselesaan awak) tuangkan semua bahan tadi .Baru buka api ,pastikan api tersebut perlahan . sentiasa kacau jangan sampai dia hangit ,kalau dah nampak bergentel gentel tu tutup api cepat-cepat.
  • tuangkan balik dalam blender . blend lagi selama 5minit .
  • masuk bekas , dan simpan dalam peti sejuk selama 2 jam atau 3 jam . 
DAH SIAP !
 APA LAGI ! 
JOM LAH RASA !




✿ Ƨтσяʏ βʏ Wαnα Dє'Lαvєяяα ✿

Tiada ulasan: